Matka Rekry-tapahtuman asiakkaasta oppisopimuksen kautta vakituiseen työsuhteeseen voi taittua esimerkiksi kolmessa vuodessa. Tätä reittiä kulki Ville-Vertti Peltolan, 23, polku Rekrymessuilta työelämään. Hän aloitti Mikkelin kaupungin metsurina vakituisessa työsuhteessa tämän kuun alussa ja osallistui jälleen RekryON-tapahtumaan, nyt esittelijänä.
Ville-Vertti Peltola pääsi armeijasta tammikuussa 2013. Helmikuussa hän osallistui RekryON-tapahtumaan ja huomasi ilmoituksen metsurin ammattiin valmistavasta oppisopimuspaikasta. Isän vinkistä Ville-Vertti tarttui esitteeseen, otti yhteyttä Mikkelin kaupungin työllisyyspalveluihin ja aloitti metsurin ammattiopinnot oppisopimuksella kesäkuussa 2013.
Metsäpalveluesimies Hanna-Leena Kangasaho ja metsuri Ville-Vertti Peltola Mikkelin kaupungin RekryON-osastolla helmikuussa 2016.
Oppisopimusopiskelu koostuu teoriajaksoista ja työjaksoista, opiskelija on työsuhteessa harjoittelupaikkaansa. Opiskelijan tiedolliset ja taidolliset lähtövalmiudet otetaan huomioon opiskelujärjestelyissä. Ville-Vertti oli suorittanut metsäkoneenkuljettajan ammattitutkinnon peruskoulun jälkeen ennen armeijaan menoaan. Metsämestarin erikoisammattitutkinnon teoriaopit Ville-Vertti haki Savonlinnan ammatti- ja aikuisopistosta, käytännön harjoittelu hoitui Mikkelin kaupungilla. Tutkinto valmistui syksyllä 2015. Loka-tammikuun ajan hän oli töissä kaupungilla, työsuhde vakinaistettiin helmikuussa.
-Ennen oppisopimuksen solmimista hakijalla on kolmen kuukauden koeaika, jonka sisältö riippuu hakijan tieto-taitolähtökohdista. Aloittaa voi milloin vain, ehkä ei kesälomakauden ollessa parhaimmillaan kuitenkaan. Koulujen opetusjaksot määrittävät teoriaopetuksen aikatauluja, valistivat Peltola ja Kangasaho.
Jos kaupunki on työnantajaosapuolena, oppisopimusasiansa saa vireille kaupungin Työllisyyspalveluissa. Hyvä vinkki on, että kun etsii itselleen ensin työnantajan oppisopimuskumppaniksi, sen jälkeen muusta sopiminen hoituu helposti.
Kaupungin metsurin toimenkuvaan kuuluvat kaikki mahdolliset metsätyöt taajama-alueella, metsätalousmaalla myös istutusta ja raivausta, myös ennakkoraivausta näkemäalueen luomiseksi ennen motokuskin tuloa paikalle koneineen. Kaupungin metsuri on se henkilö, joka hoitaa yksittäisten puiden kaadon tonteilta silloin, kun lupa siihen on.
Ville-Vertti Peltolan äänessä oli tervettä ammattimiehen ylpeyttä, kun hän tiivisti kokemuksensa toteamukseen, josta ei rekrypuhekaan parane.
-Tämä on vallan mainiota ja mukavaa hommaa.
Ville-Vertin työkaveri on metsuri Ari Häkkinen, jolle tulee hutikuussa 36 vuotta täyteen kaupungin metsurina. Heidän työyksikkönsä on Teknisen toimen Metsät ja vesialueet
Kuva ja teksti: Seija Karvonen