Kuinka useasti tulee ajateltua kuinka monta vaihetta esimerkiksi pärekaton rakentamiseen kuuluu? Harvemmin, ennen kuin sen pääsee paikanpäältä todistamaan. Työllisyyspalveluiden Harri Kaipaisen työryhmän tehtävänä on tällä hetkellä kunnostaa kotiseutumuseo Nikkisen torppa Suomenniemellä. Osana tätä työtä on pärekaton teko alusta loppuun.
Ensin valitaan puut. Puiden olisi hyvä olla pohjoisella puolella kasvanutta ”nevamäntyä”. Päreiden kestävyyden parantamiseksi tulisi puut kaataa tammi-helmikuussa jolloin puun syyt ovat valmiiksi sulkeutuneet. Tämä lisää päreiden kestävyyttä. Tämän projektin puut kaadettiin Suonsaaresta Mikkelin kaupungin metsästä helmikuussa. Tähän projektiin käytetään mäntypuuta, mutta myös kuusi- ja haapapuut ovat käytettyjä materiaaleja. Pölkyt kuskattiin Väisälänsaareen, jossa pärehöylä sijaitsee.

Puut Väisälänsaaressa
Vaikka puut kaadetaan jo loppu talvesta, itse päreet tehdään lämpimän aikaan toukokuussa. Puut kuoritaan ja pätkitään tietyn mittaisiksi pölkyiksi. Pituus riippuu kohteen pärekatto vaatimuksista. Sitten alkaa itse päreiden teko. Ennen aikaan pärehöylä oli miesvoimin käytettävä raskas lankku, johon kiinnitetty terä veisti päreitä kun lankkua liikutettiin edestakaisin. Myöhemmin vesi- ja tuulimyllyn avulla työ helpottui. 1900-luvulla alettiin käyttää höyry ja sähkövoimaa. Tässä kohteessa pärehöylää pyörittää traktori, joten työ sujuu huomattavasti nopeammin kuin ennen aikaan.

Puut kuoritaan ja pätkitään
Katkottu pölkky asetetaan pärekoneen höylä kohtaan ja kone alkaa höylätä pölkystä tietynpaksuisia päreitä. Työssä pitää huomioida monen muun asian lisäksi mm. mahdollisten oksien sijoittuminen, jotta oksakohdat eivät jäisi lopullisessa katossa näkyville. Päreet ladotaan kuormalavoille ja kuljetetaan Suomenniemelle Nikkisen torpalle. Nikkisen torpan kattoihin päreitä tarvitaan n. 25 000 kappaletta n. 180 neliömetrin alueelle. Päreitä tulee n. 120-130 kappaletta per neliökilometri.

Päreiden tekoa pärehöylällä
Kun päreet ovat valmiita, pääsee itse katon rakentaminen alkamaan. Ensin vanha pärekate puretaan pois ja tutkitaan rakenteiden kunto. Tarvittaessa tehdään rakennekorjauksia. Päreet ladotaan ohjeiden mukaan lomittain, jotta saadaan halutun paksuinen kate ja syntyy pärekatoille ominainen ulkonäkö. Nikkisen torpan katosta tulee nelin kertainen. Vaikka päreet nyt ovat vaaleita, ne luonnollisesti harmaantuvat ja nukkaantuvat ajansaatossa, joka on puun oma keino suojautua lahoa vastaan. Päreiden suojaamista kyllästysaineilla ei suositella.

Päreet ladotaan kuormalavoille ja kuljetetaan Suomenniemelle Nikkisen torpalle
Työryhmä on työllisyyspalveluiden palkkalistoilla. Yhteistyökumppanit taas maksavat juoksevat kulut, kuten matka- ja tarvikekulut. Työmiehet saavat työstä arvokasta työkokemusta, sekä osaamisen kasvua. Nämä työt ovat konkreettisia ja ns. ”oikeita töitä”. Näillä töillä saadaan pidettyä yllä rakennuskantaa ja perinnerakentamista, ja -rakennuksia, jotka muuten saattaisivat jäädä korjaamatta. Harrin työryhmä on joukko rivakoita miehiä. Työtä on tehty niin nopeasti, että se on yllättänyt Harrin itsensäkin. Miehet jaksavat kuitenkin vitsailla. ”Huumoria pitää olla”, sanoo yksi työntekijöistä.

Päreet luonnollisesti harmaantuvat ja nukkaantuvat ajan saatossa.
Teksti ja kuvat: Mira Kolari